Αρθροσκοπική Μηνισκεκτομή

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνική για την ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση κακώσεων και άλλων παθήσεων της άρθρωσης και είναι στις μέρες μας μια από τις συχνότερες ορθοπαιδικές επεμβάσεις.Το γόνατο ήταν η πρώτη άρθρωση στην οποία χρησιμοποιήθηκε το αρθροσκόπιο. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας μικρής κάμερας συνδεδεμένης με φακό οπτικών ινών η οποία εισάγεται στην άρθρωση και επιτρέπει στο γιατρό να δει το εσωτερικό του γόνατος χωρίς να απαιτείται χειρουργική τομή, παρά μόνο 2 μικρών οπών εκατέρωθεν του γόνατος μήκους περίπου 1 εκατοστού.

Με την αρθροσκόπηση εντοπίζουμε τις ανατομικές βλάβες που υπάρχουν στο γόνατο και με την βοήθεια ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων τις αποκαθιστούμε ώστε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του ασθενούς.. Στην άρθρωση του γόνατος βρίσκονται διάφορα ανατομικά στοιχεία όπως ο μηνίσκος, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος, οι πλάγιοι σύνδεσμοι και ο αρθρικός υμένας.

Που χρησιμοποιείται η αρθροσκόπηση γόνατος?
Η αρθροσκόπηση γόνατος διενεργείται για τη θεραπεία των παρακάτω παθήσεων:

  • Ρήξη Μηνίσκου – Μηνισκεκτομή και συρραφή μηνίσκου σε νεότερους ασθενείς.
  • Ρήξη Προσθίου Χιαστού αποκατάσταση – Συνδεσμοπλαστική
  • Ρήξη Οπισθίου Χιαστού αποκατάσταση
  • Βλάβες του αρθρικού χόνδρου
  • Χονδροπλαστική / Χονδρομεταμόσχευση
  • Εξάρθρημα επιγονατίδας .

Ποια τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης?

Επειδή η αρθροσκόπηση είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
Δεν γίνεται διατομή μυών ή τενόντων!

  • Λιγότερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης!
  • Μικρότερες ουλές!
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή σε καθημερινές δραστηριότητες!
  • Ταχύτερη αποκατάσταση!

Χρειάζεται να παραμείνω στο νοσοκομείο?
Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία επέμβαση για την οποία ο ασθενής δεν είναι απαραίτητο να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Ο ασθενής χειρουργείται και μετά από 4-6 ώρες παίρνει εξιτήριο για να επιστρέψει στην οικία του με τις κατάλληλες πάντα οδηγίες.

Ο ασθενής επιτρέπεται να βαδίσει την ίδια κιόλας ημέρα και ξεκινάει το πρόγραμμα της αποκατάστασης του.

Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς!

Αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση

Οι μικρές τομές δέρματος συνήθως επουλώνονται μετά από μερικές ημέρες και το επιδεσμικό υλικό αφαιρείται την επομένη της εγχείρησης.

Τα τραύματα είναι μικρά, επουλώνονται γρήγορα και ο πόνος είναι ελάχιστος ενώ η αποκατάσταση διαρκεί από μερικές ημέρες έως κάποιες εβδομάδες, ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης.
Ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να ακολουθείται, εξατομικευμένο κατά περίπτωση, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος αποθεραπείας και να μεγιστοποιείται η λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Δεν είναι ασύνηθες, για ασθενείς, να επιστρέφουν στην εργασία τους ή το σχολείο ή να επανέρχονται στις δραστηριότητες τους λίγες ημέρες μετά την αρθροσκόπηση. Οι αθλητές άλλοι και όσοι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να επιστρέφουν σε αθλητικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας!