ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

 

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος κατά την οποία η εγχείρηση γίνεται από οπές μερικών χιλιοστών που διανοίγονται γύρω από την άρθρωση και όχι από μικρές ή μεγάλες τομές στο υπερκείμενο δέρμα. Από τις οπές αυτές εισάγονται το αρθροσκόπιο, το οποίο προσφέρει επισκόπηση υπό άμεση όραση και μεγέθυνση αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία (πχ ράμματα, άγκυρες) για τον έλεγχο τόσο της άρθρωσης, όσο και των παρακείμενων δομών και για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την διενέργεια αρθροσκόπησης ώμου

 

 

Οι συχνότερες παθήσεις που εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση είναι οι εξής:

 

  • Οι διάφορες παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου μυός
  • Η ρήξη υπερακανθίου και άλλων τενόντων του στροφικού πετάλου
  • Επασβέστωση υπερακανθίου –Ασβεστοποιητική τενοντίτις
  • Η αποκόλληση ή και ρήξη του επιχειλίου χόνδρου
  • Η ρήξη των συνδέσμων του ώμου που εμφανίζεται σε εξαρθρήματα ή αστάθεια
  • Η ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
  • Το σύνδρομο πρόσκρουσης(subacromial impingement)
  • Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
  • Η ύπαρξη ξένων σωμάτων
  • Η παρουσία αρθρίτιδας
  • Η φλεγμονή του αρθρικού υμένα σε αρθρίτιδες
  • Οι παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  • Ο παγωμένος ώμος
  • Η δυσκαμψία του ώμου
  • Η βλάβη του χόνδρου της άρθρωσης

 

H εφαρμογή της τεχνικής της αρθροσκόπησης στην άρθρωση του ώμου γίνεται  μέσα από δύο ή περισσότερες οπές, ανάλογα με την πάθηση και τις ανάγκες του χειρουργού, μεγέθους 5-10mm, από τις οποίες εισάγονται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο και τα απαραίτητα εργαλεία για την αποκατάσταση της βλάβης.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πως γίνεται μια αρθροσκόπηση ώμου;

 

  • Ο χειρουργός πραγματοποιεί στην πίσω πλευρά του ώμου μία μικρή όπη μήκους 5 mm μέσω της οποίας τοποθετεί μία ειδική κάμερα στην άρθρωση, ενώ ο ασθενής μετά την αναισθησία τοποθετείται στη χειρουργική τράπεζα σε πλάγια ή καθιστική θέση. Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ μέσω του οποίου ο χειρουργός παρατηρεί ό,τι συμβαίνει στην άρθρωση.
  • Με αντλία εγχύεται μέσα στην αρθρική κοιλότητα  φυσιολογικός ορός ο οποίος διαστέλει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση.
  • Ολόκληρη η άρθρωση ελέγχεται με την ειδική κάμερα και αωευρίσκονται οι βλάβες στους τένοντες, τους συνδέσμους και τον αρθρικό χόνδρο. Εάν κρίνεται απαραίτητη η αρθροσκοπική επέμβαση διανοίγονται 2 ή περισσότερες δερματικές οπές μήκους επίσης 5 mm μέσα από τις οποίες εισάγονται στην άρθρωση ειδικά εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση.
  • Μετά την επέμβαση το υγρό παροχετεύεται, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και ειδικό σύστημα ακινητοποίησης.
  • Γίνεται καταγραφή της αρθροσκοπικής επεμβάσεως σε DVD και ο ασθενής μπορεί να την παρακολουθήσει  αργότερα.
  • Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες.

 

Ποια είναι η διάρκεια μιας αρθροσκόπησης ώμου;

 

Η διάρκεια μιας αρθροσκόπησης ώμου εξαρτάται από την χρονιότητα αλλά και τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί μεταξύ 60 και 120 λεπτών. Ωστόσο, ο συνολικός χρόνος που χρειάζεται για την  προετοιμασία του ασθενούς πριν από το χειρουργείο και την ανάνηψή του μετά το τέλος της επέμβασης, φτάνει τις 2-3 ώρες.

 

Τι συμβαίνει μετά την χειρουργική επέμβαση;

 

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια επέμβαση μετά την οποία ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του. Σε πιο σύνθετες επεμβάσεις που απαιτούν μεγαλύτερες τομές ή περισσότερο χειρουργικό χρόνο , μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα και αποτελεσματικά ο πόνος και να μπορεί να έχει ο ασθενής σωστή παρακολούθηση. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει το πρόγραμμα αποκατάστασης στο νοσοκομείο.

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε πιο περίπλοκες επανορθωτικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστεί να φορέσουν νάρθηκα ή κάποιο άλλο ορθοπεδικό βοήθημα που θα παρέχει στήριξη ή ακινητοποίηση του ώμου για μερικές εβδομάδες. Τα βοηθήματα αυτά προστατεύουν τον ιστό που επουλώνεται στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να βγάζει το νάρθηκα για μερικές ώρες την ημέρα ώστε να κάνει μερικές ήπιες ασκήσεις και μπάνιο.

Περίοδος αποκατάστασης-Αποθεράπειας

 

Η περίοδος αποκατάστασης είναι ανάλογη  της χειρουργικής επέμβασης στην οποία έχει υποβληθεί ο ασθενής. Αν η επέμβαση είναι  απλή ο ασθενής μπορεί να μη χρειαστεί να  ακολουθήσει κανονικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Αρκούν κάποιες απλές ασκήσεις που θα κάνει μόνος του στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φυσιοθεραπευτή.Γενικότερα  όσο πιο πολύπλοκη είναι μια χειρουργική επέμβαση τόσο πιο μακροχρόνιο και απαιτητικό θα είναι το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Τις πρώτες μέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις που βοηθούν στον έλεγχο του πόνου και του οιδήματος μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Σήμερα το αρθροσκόπιο χρησιμοποιείται για την διενέργεια  αρκετά σύνθετων  επανορθωτικών επεμβάσεων χρησιμοποιώντας πολύ μικρές τομές. Είναι σημαντικό  όμως να τονίσουμε ότι επειδή οι τομές είναι μικρές, δεν σημαίνει ότι στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου ισχύει το ίδιο. Αν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε μια μεγάλη επανορθωτική επέμβαση, ο απαιτούμενος  χρόνος που  για να αναρρώσει πλήρως θα είναι αρκετοί μήνες. Ο στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι να κρατήσει τον πόνο υπό έλεγχο, να βελτιώσει το εύρος της κίνησης και να γίνει ενδυνάμωση του ώμου. Όταν η κατάσταση του ασθενούς βελτιωθεί αρκετά θα σταματήσει τις συχνές επισκέψεις στον φυσικοθεραπευτή και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.

 

Για οποιαδήποτε απορία σας επικοινωνήστε  με το ιατρείο μας!