Στις ανεπτυγμένες χώρες οι παθήσεις  των οστών και των αρθρώσεων αποτελούν το 45% των χρόνιων ορθοπαιδικών  νοσημάτων σε άτομα ηλικίας  άνω των 55 ετών.

Η αρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις του μυοσκελετικού, με συχνότερη την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και κατόπιν τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα όπως η Ρευματοειδής αρθρίτις.
Τα συμπτώματα  της αρθρίτιδος  είναι ο πόνος κατά τη βάδιση , ο περιορισμός της κίνησης του γόνατος, η αδυναμία στο ανέβασμα της σκάλας ή στο σήκωμα από την καθιστή θέση και τις περισσότερες φορές το “στράβωμα” του γόνατος.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:
1) απώλεια βάρους.
2) χορήγηση χονδροπροστατευτικών ουσιών από το στόμα ή και ενέσιμα μέσα στο γόνατο.
3) αντιφλεγμονώδη,τα οποία δρουν μόνο ως προς τον πόνο, και
4) φυσικοθεραπεία.

5)Βιολογικές θεραπείες υπό συγκεκριμένες ενδείξεις (Πλάσμα πλουσιο σε αιμοπετάλια, Prps, Έγχυση Βλαστοκυττάρων).

Όταν πλέον φτάσουμε στο τελικό στάδιο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, κατά την οποία η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να βοηθήσει, η πάθηση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ολική αρθροπλαστική. Η επέμβαση αυτή θεωρείται κλινικά ως μία από τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ολική αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση στην οποία αφαιρείται η φθαρμένη άρθρωση και αντικαθίσταται από μια τεχνητή.  Η τεχνητή άρθρωση η οποία ονομάζεται και πρόθεση αποτελείται από τρία μέρη:

– Ένα μεταλλικό μέρος αντικαθιστά την αρθρική επιφάνεια του μηριαίου

– Ένα μεταλλικό μέρος αντικαθιστά την αρθρική επιφάνειας της κνήμης

– Ένα πλαστικό μέρος (πολυαυθυλένιο) τοποθετείται ανάμεσα στα δύο μεταλλικά

Σε σπάνιες περιπτώσεις τοποθετείται ένα επιπλέον μέρος για να αντικαταστήσει την αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία των ολικών αρθροπλαστικών έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική να δηλώνουν σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της κινητικότητας. Οι ασθενείς μπορούν με μεγάλη άνεση να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους (να περπατήσουν, να οδηγήσουν, να σηκωθούν από καθιστική θέση και να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες).

Τα αποτελέσματα φαίνονται από τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες, αλλά η αποκατάσταση θα διαρκέσει από 6 εβδομάδες εώς 3 μήνες ανάλογα με την προεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς, την γενική κατάσταση της υγείας του και τον τύπο της επέμβασης.

Η διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής είναι 15-20 χρόνια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (το αυξημένο σωματικό βάρος και οι υπερβολικές δραστηριότητες προκαλούν μεγαλύτερη φθορά). Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι ασθενείς δε θα χρειαστούν ποτέ άλλη επέμβαση.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Ο ασθενής θα πάρει είτε γενική είτε περιοχική αναισθησία (ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενόυς και την χειρουργική τεχνική). Η διάρκεια του χειρουργείου είναι συνήθως 1-2 ώρες.

Μετά την αναισθησία και την τοποθέτηση του ασθενούς σε κατάλληλη θέση διενεργείται τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και αφαιρούνται τα φθαρμένα στοιχεία της άρθρωσης. Στη συνέχεια τοποθετείται η πρόθεση, η οποία σταθεροποιείται είτε με τη χρήση ‘’χειρουργικού τσιμέντου’’ είτε με τεχνική ‘’Press Fit’’ είτε και με τις δυο τεχνικές(υβρίδιο).

Οι νέες χειρουργικές τεχνικές έχουν περιορίσει σημαντικά  τις απώλειες αίματος και την ανάγκη για μετάγγιση.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου ο ασθενής μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας.

Ο ασθενής θα έχει:

– Γάζες-επίδεση στην περιοχή του τραύματος

– Παροχέτευση (σπάνια εφόσον κριθεί απαραίτητο)

– Περιορισμό στην κινητικότητα της περιοχής

Ο ασθενής θα λάβει:

– Αντιβίωση

– Παυσίπονα

– Αντιπηκτική αγωγή από την ημέρα του χειρουργείου και για 4 εβδομάδες

Οι νέες τεχνικές διαχείρισης πόνου έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό του μετεγχειρητικού πόνου, στην αποφυγή χρήσης οπιοειδών και στην ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες αρχίζει η αποκατάσταση με την βοήθεια εξιδικευμένου φυσικοθεραπευτή. Ο ασθενής θα καθίσει στο κρεβάτι, θα ορθοστατίσει και θα βαδίσει το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου ή την επόμενη ημέρα ανάλογα με την χειρουργική τεχνική και την γενική κατάσταση του ασθενούς. Ο ασθενής θα ξεκινήσει άμεσα ασκήσεις κινητοποίησης και ενδυνάμωσης του γόνατος. Το εύρος κίνησης θα βελτιωθεί σημαντικά τις πρώτες μεταγχειρητικές ημέρες, όπως και μυική δύναμη. Στόχος της αποκατάστασης είναι μέχρι ο ασθενής να πάρει εξιτήριο από την κλινική να μπορεί να σηκωθεί μόνος του από το κρεβάτι, να κινηθεί στο χώρο του δωματίου με τη βοήθεια βακτηριών και να επισκεφτεί την τουαλέτα, έτσι ώστε να είναι αυτόνομος όταν επιστρέψει στο σπίτι του. Η αποκατάσταση μετά την εξόδο από την κλινική συνεχίζεται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή στο σπίτι είτε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε κέντρο αποκατάστασης.

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, οι τεχνικές διαχείρησης του πόνου και οι νέες μέθοδοι φυσικοθεραπείας-αποκατάστασης έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της διάρκειας νοσηλείας στην κλινική.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο(6-8 εβδομάδες μετεγχειρητικά) ο ασθενής πρέπει να προσέξει τις ακόλουθες οδηγίες:

– Οίδημα στην περιοχή του γόνατος αναμένεται για τις πρώτες 6-8 εβδομάδες και σε μικρότερο βαθμό έως και τους πρώτους 6 μήνες

– Σε περίπτωση πυρετού, ερυθρότητας του τραύματος, εξόδου υγρού από το τραύμα ή έντονου πόνου πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό

– Χρήση τραπεζοειδούς βακτηρίας ή βακτηριών μασχάλης (παρόλο που ο ασθενής αισθάνεται έτοιμος να βαδίσει χωρίς βοηθητικά μέσα) για την σωστή ενσωμάτωση των υλικών στο οστό

Αλλαγή του φθαρμένου οστού με τα πιο σύγχρονα εμφυτεύματα